Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2009
Υπάρχουν τρόποι διαχείρισης των απορριμάτων !
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΟΙΚΙΑΚΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΣΤΙΣ ΡΩΣΙΚΕΣ ΠΟΛΕΙΣ
Η διαχείριση και η επαναχρησιμοποίηση των οικιακών απορριμάτων είναι πολύ σοβαρό πρόβλημα όλων των σύγχρονων πόλεων. Οι επιχειρήσεις καύσης σκουπιδιών, ακόμα και αυτές που είναι εξοπλισμένες με τα καλύτερα φίλτρα, εκπέμπουν στην ατμόσφαιρα πολύ τοξικές χημικές ενώσεις, στάχτη και δηλητηριώδεις διοξίνες. Εναλλαχτική στη θερμική εξάλειψη των αποβλήτων είναι η ξεχωριστή περισυλλογή των σκουπιδιών και η κατεργασία τους. Ακριβώς αυτή η κατεύθυνση λύσης του προβλήματος των απορριμάτων αναπτύσσεται σήμερα εντατικά σε όλο τον κόσμο.
Οι παράλληλοι με την καύση των σκουπιδιών τρόποι προσρόφησης των αποβλήτων, εκτός από την οικολογική καθαρότητα είναι ακόμα και οικονομικά επικερδείς. Σε περίπτωση κατεργασίας των απορριμάτων με τη βοήθεια των σύγχρνων μεθόδων διαχείρισης, επαναχρησιμοποίησης και ανακύκλωσης των σκουπιδιών, μπορούμε να αποκομίζουμε κέρδος κυριολεχτικά από κάθε τόνο αποβλήτων, συμπεριλαμβανομένων και των παλιόχαρτων και των παλιοσίδερων. Υπολογίζοντας τις τιμές που ισχύουν σήμερα στην αγορά απορριμάτων, μπορούμε να κερδίσουμε από ένα τόνο κατεργασμένων σκουπιδιών 30 δολάρια περίπου ή 7-8 δολάρια κατ’ άτομο. Το πρόβλημα των αποβλήτων, κατά τη γνώμη του Ρώσου ειδικού Αλεξάντρ Τσουμακόφ, μπορεί να λυθεί τότε, όταν τα σκουπίδια θα γίνουν επικερδές εμπόρευμα τόσο για τους ίδιους τους κατοίκους, όσο και για τις εταιρίες κατεργασίας αποβλήτων. Κάποτε οι οικολόγοι της Ρωσίας είχαν επεξεργαστεί τεχνολογία η οποία εξασφαλίζει μια ολοκληρωτική κατεργασία των απορριμάτων χωρίς χωματερές και σκουπιδότοπους.
Υπάρχουν τεχνολογίες οι οποίες δεν απαιτούν προκαταρτική ταξινόμηση των απορριμάτων. Περιστρεφόμενα μέσα στη λεγόμενη κλειστή «τυμπανοειδή κοσκινίστρα», τα οικιακά απόβλητα, περνώντας μέσα από διάφορα φίλτρα-συλλέκτες, διαχωρίζονται σε διάφορα κλάσματα, τα οποία μετά υποβάλλονται σε ειδική κατεργασία. Μάλιστα, τα σκουπίδια απολυμαίνονται με ειδικές υπεριώδεις λάμπες και γίνονται οικολογικά πιο ασφαλή. Ο διαχωριστικός τρόπος διαχείρισης, επαναχρησιμοποίησης και ανακύκλωσης των απορριμάτων, εκτός απ’ όλα τα άλλα, δίνει και τη δυνατότητα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας πάνω σε μία αρκετά απλή αρχή: τα επισιτιστικά απορρίματα τοποθετούνται σε ειδικά δοχεία, όπου συντελείται η διαδικασία του σαπίσματος και το βιοαέριο που εκπέμπεται κατά την αποσύνθεση των επισιτιστικών υπολειμμάτων, καιγόμενο θέτει σε κίνηση την ηλεκτροτουρμπίνα. Η στάχτη που απομένει από το κάψιμο, είναι εντελώς ατοξική και μπορεί να χρησιμοποιείται ως λίπασμα.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου