Σάββατο 3 Μαΐου 2008

Για το Επιχειρησιακό πρόγραμμα του Δήμου Κερκυραίων




Ένα νέος τρόπος καταγραφής και ιεράρχησης των προβλημάτων των Δήμων εισαγάγει ο Νέος Κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων { άρθρα 203-207 }για τους Δήμους άνω των 10000 κατοίκων .Ο σκοπός του νομοθέτη είναι να προσδώσει στα όργανα και στις υπηρεσίες των Δήμων τεχνική και προοπτική προγραμματισμού .
Το στρατηγικό σχέδιο πρέπει να λαμβάνει υπόψη τις προτάσεις της Δημοτικής αρχής ,των παρατάξεων της μειοψηφίας ,των τοπικών συμβουλίων αλλά και προτάσεις που θα προκύψουν από τις προτάσεις των τοπικών φορέων .
Το επιχειρησιακό πρόγραμμα εξειδικεύει πλέον τις κατευθύνσεις με έναν κατάλογο έργων που ο Δήμος προγραμματίζει να εκτελέσει με χρονοδιάγραμμα αναφέροντας τις αναμενόμενες επιπτώσεις και τα οφέλη προς στην τοπική κοινωνία.
Με λίγα λόγια πρέπει να αναφερθούν οι αξίες και το όραμα του δήμου ποιες είναι οι προτεραιότητες και με ποιόν τρόπο θα επιτευχθούν .
Ο νόμος ζητά μια συμμετοχική διαδικασία όπου όλοι οι Φορείς οι Δημότες μπορούν και πρέπει να καταθέσουν την άποψή τους για να ιεραρχηθούν προτεραιότητες οι οποίες θα ενταχθούν στο επιχειρησιακό πρόγραμμα .
Όμως κρίμα αυτό όμως που ζητά ό νόμος και ο κώδικας η Δημοτική αρχή του 28% το μετέφερε στο δικό της γήπεδο ξεχνώντας όλες τις παρατάξεις και λειτουργώντας σε όλα τα επίπεδα μόνο με δικούς της ανθρώπους ,στις θέσεις που καλύπτουν αιρετοί ,στις θέσεις των υπηρεσιακών παραγόντων και στις θέσεις των επιστημονικών συμβούλων ,μετατρέποντας την συμμετοχική διαδικασία σε κλειστό παιχνίδι των παραγόντων και των συμβούλων της πλειοψηφίας .

Δεν υπάρχουν σχόλια: