Κυριακή 6 Ιουνίου 2010

Περιμένουμε ή προετοιμάζουμε τον ένα Καλλικράτειο Δήμο

Περιμένουμε ή προετοιμάζουμε τον ένα Καλλικράτειο Δήμο:
( Νο 1 )

Τώρα που κερδήθηκε η μάχη σε επίπεδο Βουλής. Τώρα που νομοθετήθηκε η απαίτηση της κοινωνίας να προχωρήσουμε στον ένα δήμο ανά Νησί, ήλθε η ώρα να προετοιμάσουμε την όσο το δυνατόν καλύτερη και αποδοτικότερη αξιοποίηση και εφαρμογή του Καλλικράτη.
Το ζητούμενο με τον ένα Δήμο δεν είναι απλά διοικητική μεταρρύθμιση. Ο τόπος χρειάζεται αναγέννηση. Χρειάζεται ριζική ρήξη με ότι γέννησε τη σημερινή κρίση και παρακμή.
Χρειάζεται ψυχολογία αισιοδοξίας, ανιδιοτέλειας, προσφοράς.
Χρειάζεται ψυχολογία ενεργοποίησης όλων των δυνάμεων του τόπου.
Χρειάζεται αναγεννητική νοοτροπία, νέο ήθος αφοσίωσης στην εργασία, νέο ήθος συνεργασίας με ανθρώπους και φορείς
Το ζητούμενο δεν είναι η αναδιάταξη τοπικών μηχανισμών Νομής της Εξουσίας, αλλά η συγκρότηση μιάς τοπικής ΗΓΕΣΙΑΣ ικανής να εμπνεύσει και να εδραιώσει την αναγέννηση όλων των θεσμών συμμετοχής , να αναγεννήσει το συμμετοχικό μας πολιτισμό. Να εδραιώσει τον υπεύθυνο συμμετοχικό , δημοκρατικό σχεδιασμό-προγραμματισμό και διάλογο.
Να εμπνεύσει, όχι να επιβάλλει ,τη διαφάνεια , τη λογοδοσία, τον απολογισμό σε όλα τα επίπεδα, ως χρέος και ως μέσο και σκοπό, στη λειτουργία και τη Διοίκηση των ..των φορέων. Ικανής να αξιοποιεί, να συνθέτει να εναρμονίζει τις διαφορές, όχι να τις καταπνίγει, να τις φιμώνει ,να τις μετατρέπει σε μόνιμη σύγκρουση.
Σε αυτή τη προσπάθεια θα πρέπει να συμμετέχουν όλοι χωρίς εξαίρεση, χωρίς μεμψιμοιρίες, χωρίς υπεκφυγές και κούφια ιδεολογήματα.
Οι καιροί δεν είναι πια καιροί μεταρρυθμίσεων.
Είναι καιροί αναγέννησης ή καταστροφής ;
Η καθολική ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ συμμετοχή είναι ΧΡΕΟΣ.
Κάθε φορέας, κάθε οργανωμένη επιστημονική, επαγγελματική, δύναμη , κάθε πολιτικός φορέας, πρέπει να διεκδικήσει , να περάσει στα ψηφοδέλτια ότι ΚΑΛΥΤΕΡΟ ,ότι Αξιολογότερο, ότι Καθαρότερο, έχει στις τάξεις του.
Τα πολιτικά κόμματα έχουν χρέος έστω τη τελευταία στιγμή, μπροστά στη καθολική κρίση που διέρχεται η κοινωνία μας να κάνουν το αναγκαίο.
Άλμα υπέρβασης, που απαιτούν οι καιροί.
Να ξεπεράσουν αυτό που είναι σήμερα και να προσφέρουν αυτό που έχει ανάγκη ο τόπος, η κοινωνία, και η οικονομία. Να μας δώσουν όχι απλά και μονοδιάστατα ψηφοδέλτια, υποτιθέμενης κομματικής νίκης, αλλά ψηφοδέλτια αριστοποίησης της κομματικής προσφοράς στο τόπο .Αν η νίκη δεν διασφαλίζει και προσφορά τότε είναι Πύρρειος νίκη για το κόμμα και ζημιά για τον τόπο. Αυτό το σενάριο ζούμε χρόνια τώρα.

Το τι και πόθεν εσχες

Αυτό είναι το ελάχιστο που πρέπει να απαιτηθεί για όλους του υποψήφιους σε όλα τα κόμματα με κοινή συμφωνία.
Ένα μίνιμουμ πρόγραμμα κοινής αποδοχής με σαφείς προτεραιότητες μπορεί να αποτελέσει στόχο της προεκλογικής περιόδου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: