Τετάρτη 31 Μαρτίου 2010

Σοκαριστικός Aπολογισμός


Σε 7 μόλις χρόνια χάθηκε περισσότερο από “μια Ελλάδα δέντρα” στον Αμαζόνιο -150 εκατομμύρια στρέμματα. Αν συνεχίσουμε, έτσι το 55% του Αμαζονίου θα έχει χαθεί έως το 2030. Στην Αφρική χάνουμε ετησίως δάσος έκτασης ίσης με την Ελβετία - 40 εκατομμύρια στρέμματα. Ομοίως και στην Λατινική Αμερική - 43 εκατομμύρια στρέμματα ετησίως. Στην Ινδονησία χάνεται κάτι λιγότερο από την έκταση της Σλοβενίας σε δέντρα - 18 εκατομμύρια στρέμματα κάθε χρόνο και 51.000 στρέμματα καθημερινά. Παγκοσμίως κάθε χρονιά χάνουμε “μια Ελλάδα δάσος” - 130 εκατομμύρια στρέμματα.

Ο απολογισμός για τη Γη μας είναι σοκαριστικός.

Όμως, πέρα από την καταστροφή ενός βασικού και αναντικατάστατου κυττάρου ζωής στον πλανήτη, η καταστροφή των τροπικών κυρίως δασών των αναπτυσσόμενων χωρών συμβάλλει κατά 20% και στην Κλιματική Αλλαγή. Με τη σειρά της η Κλιματική Αλλαγή οδηγεί στην καταστροφή και των δασών του ανεπτυγμένου κόσμου. Παρατεταμένοι καύσωνες και ξηρασίες, αλλά και ανθρώπινη αμέλεια κοστίζουν κάθε χρόνο μεγάλα τμήματα των δασών της Ευρώπης, της Αμερικής και της Αυστραλίας. Γνωρίζουμε όλοι μας τον απολογισμό για την Ελλάδα. Το καλοκαίρι του 2007 ζήσαμε την τραγωδία της απώλειας δεκάδων ανθρώπινων ζώων εξαιτίας πυρκαγιών που κατέστρεψαν το 6% των δασών, αγροτικές καλλιέργειες και μερικά από τα ομορφότερα χωριά της Πελοποννήσου. Το καλοκαίρι του 2009 χάσαμε ένα σημαντικό κομμάτι των δασών της Αττικής. Οι εκτιμήσεις των επιστημόνων είναι ότι θα συνεχίσουμε να χάνουμε χρονιά με χρονιά τα δάση μας λόγω της Κλιματικής Αλλαγής, ενώ οι πυρκαγιές θα ελευθερώνουν διοξείδιο του άνθρακα επιταχύνοντας την Κλιματική Αλλαγή.

Χρειαζόμαστε μια δραματική αλλαγή των πολιτικών μας σε Ευρωπαϊκό και Παγκόσμιο επίπεδο.

Η Ευρωπαϊκές πολιτικές χαρακτηρίζονται προς το παρόν από αναποφασιστικότητα, σπασμωδικότητα και αντιφατικές κατευθύνσεις. Από τη μία, η Πράσινη Βίβλος για την προστασία των δασών έρχεται να ανοίξει επίσημα το διάλογο για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα δάση της Ευρώπης από την Κλιματική Αλλαγή και τις κατευθύνσεις για μια κοινή Ευρωπαϊκή πολιτική για την προστασία τους. Από την άλλη, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, με την Κοινή θέση του στις 1.3.2010 απέρριψε την πρόταση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για ρητή απαγόρευση της εμπορίας παράνομης ξυλείας στην Ευρώπη και αντιπρότεινε μέτρα που μπορεί να περιορίσουν αλλά δεν θα αποκλείσουν την Ευρωπαϊκή “επιδότηση” της παγκόσμιας αποδάσωσης. Αυτή την περίοδο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ετοιμαζόμαστε να ανταπαντήσουμε ζητώντας την προστασία των παγκόσμιων δασών από το ευρωπαϊκό εμπόριο".

Ο Κρίτων Αρσένης είναι εισηγητής των Σοσιαλιστών για τον νέο Κανονισμό σχετικά με τον καθορισμό των υποχρεώσεων των φορέων εκμετάλλευσης που διαθέτουν στην αγορά ξυλεία και προϊόντα ξυλείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: