Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2010

Ο Καρνάβαλος Δήμαρχος !!!


Ο Καρνάβαλος Δήμαρχος !!!

Χρόνια παρακολουθώ τις άκαρπες προσπάθειες αναβίωσης του Κερκυραϊκού Καρναβαλιού .Έζησα τις προσπάθειες και την διάλυση του ΟΛΚΕ ,όπως ζω και τώρα την αξιοπρεπή μπορώ να πω προσπάθεια από την ΚΕΔΥΚ του Δήμου Κερκυραίων .
Η χρονιά που θυμάμαι έντονα είναι μια η χρονιά της μεγάλης προσπάθειας και των πολλών προσδοκιών που όταν έφτασαν στην κορύφωση τους ματαιώθηκαν λόγω του αδόκητου θανάτου του τότε μακαριστού Μητροπολίτη μας.
Από όλες τις εκδηλώσεις όλων αυτών των χρόνων μου έχει μείνει το κρύο των ημερών και ένα μικρό παγωμένο χαμόγελο γιατί πραγματικά δεν γέλασα ποτέ με την καρδιά μου.
Το αστικού τύπου καρναβάλι στην Κέρκυρα ήταν πάντοτε ελλιπές ,εξαρτιόταν από την διάθεση και το κέφι του εκάστοτε Δημάρχου και την οικονομική δεινότητα των χορηγών .Λίγα τα άρματα και από όταν σταμάτησαν να προσφέρουν την εμπειρία τους στις κατασκευές οι Κερκυραίοι του ΟΛΚΕ και οι εργαζόμενοι του ΔΗΠΕΘΕ σταμάτησαν και αυτά να έχουν μια κάποια λαμπρότητα και φαντασία .Λίγα τα γκρούπ των αυθεντικών καρναβαλιστών που βγάζουν κέφι και χαμόγελο .Τα πιο πολλά γκρουπ ομάδες μικρών παιδιών από σχολές χορού << ευτυχώς βέβαια που υπάρχουν και τα παιδιά μας για να συμμετέχουν στην παρέλαση μασκαρεμένα >>.
Η Κέρκυρα πάντοτε είχε την φιλοδοξία και την διάθεση επηρεασμένη από το Βενέτικο παρελθόν από τις ιστορίες και την φήμη του παλιού της Δημοτικού θεάτρου να αναβιώσει δράσεις και να ζήσει μέρες ξεγνοιασιάς ,κεφιού ,χαράς ,πλάκας ,χορού σάτιρας ,διασκέδασης ,μέρες γεμάτες με όλα αυτά και πολλά άλλα χαρακτηριστικές μέρες Καρναβαλιού.
Επειδή δεν θα δούμε τέτοιες μέρες ,επειδή δεν θα δούμε όπως λέμε εύκολα εκρήξεις χαράς και ξεγνοιασιάς ,προτείνω αν θέλουμε να αλλάξουμε. Μια αλλαγή γεμάτη διάθεση και φαντασία μας χρειάζεται .Μια αλλαγή που θα κάνει την Κέρκυρα να ακουστεί σε όλη την Ελλάδα και τις δράσεις τα μασκαρέματα την χαρά το χρώμα την Ζωή του Καρναβαλιού.
Προτείνω λοιπόν σε αυτή τη περίοδο σε αυτές τις 5-10 μέρες με ιδιαιτέρα επίσημο τρόπο την Αρχή της Πόλης να την αναλαμβάνει ο Βασιλιάς Καρνάβαλος .
Ο Καρνάβαλος που θα γίνεται ο Δήμαρχος της πόλης .Ο Καρνάβαλος που σαν προσωρινός αλλά αληθινός Δήμαρχος να διευθύνει , να βάζει τους κανόνες ,να κατευθύνει τις υπηρεσίες να δημιουργεί. Ο καρνάβαλος Δήμαρχος που με ημερήσια διαγγέλματα να ενημερώνει να δίνει τις κατευθύνσεις να λέει τα νέα να βραβεύει καρναβαλιστές να δίνει γενικά τον ρυθμό στην ζωή για λίγες μέρες ,που θα μπορούσε να γίνει διαφορετική ρέμπελη μοναδική στην Κέρκυρα μοναδική για όλο τον Κόσμο .
Ο Δήμαρχος ,ό πραγματικός Δήμαρχος για να μην τον ξεχνάμε ,αυτό το διάστημα θα κρατούσε το δικαίωμα υπογραφής ,όπως το έχει από τον νόμο για να μην υπάρχουν εξτρεμισμοί, παράλληλα ως κοσμικός Αντιδήμαρχος θα βοηθούσε και θα υπάκουε στον Καρνάβαλο.
Φανταστείτε τα πάντα θα μπορούσαν να ξεκινήσουν από την ημέρα των γελοίων εκλογών ,όπου οι υποψήφιοι Καρνάβαλοι Δήμαρχοι πάνω από κάποιο μπαλκόνι της πόλης και από κάτω οι μασκαρεμένοι οπαδοί τους θα ανακοίνωναν το πρόγραμμα τους και τα καρναβαλικά έργα, παιχνίδια και δρώμενα της δικής τους εβδομάδας. .Αυτή η μέρα θα ήταν και η έναρξη η διαφήμιση που θα πήγαινε από την μια άκρη στην άλλη σε όλη την Ελλάδα .
Θα ακολουθούσε η ψηφοφορία ίσως στο Δημοτικό θέατρο στην οποία δικαίωμα ψήφου θα είχαν μόνο όσοι είναι μασκαρεμένοι και όλα τα παιδιά της πόλης από 8 έως 15 ετών . Οι ψηφοφόροι θα έκαναν πλάκες θα τραγουδούσαν θα διασκέδαζαν θα χόρευαν ίσως περιμένοντας την καταμέτρηση ψήφων και την τελική εκλογή .
Θα ανάμεναν τον επινίκιο λόγο του Νικητή Καρνάβαλου Δήμαρχου και το κέφι που θα ακολουθούσε την καρναβαλική γιατί όχι και ολονύκτια σατιρική διαπόμπευση του ηττημένου.
Φανταστείτε λοιπόν μια πόλη που από εκείνη την ημέρα και για τις υπόλοιπες 5-10 μέρες θα είχε τον δικό της ρυθμό στα πλαίσια μια τρελής διακυβέρνησης ,με όλα τα μαγαζιά της ανοικτά ,ακόμα και σε περίεργες ώρες ,όλη μέρα όλο το εικοσιτετράωρο ,που θα ζούσε τη διασκέδαση με μικρά θεατρικά σκετς , με πετεγολέτσα .Μικρές παρελάσεις με αυθόρμητες εμφανίσεις μασκαρεμένων . Να μπορείς ακόμα και γιατί όχι ντυμένος αποκριάτικα να πας και στην δουλειά σου , στην υπηρεσία σου στο μαγαζί σου , στην τράπεζα ,ό μαθητής στο σχολείο του .
Τα αυτοκίνητα τα μηχανάκια τα ποδήλατα που γυρνούν στην πόλη να μπορούσαν να φορέσουν κάτι το εορταστικό κάπου στην κεραία στον προφυλακτήρα στον καθρέπτη .Οι υπάλληλοι του δήμου ,του Δήμαρχου Καρνάβαλου και όλες οι υπηρεσίες αυστηρά μασκαρεμένοι .
Φανταστείτε δράσεις καρναβαλικές από όλους τους αθλητικούς συλλόγους από όλους τους πολιτιστικούς συλλόγους της πόλης οι οποίοι θα επιχορηγούνται ανάλογα με την δράση τους από τον Δήμαρχο Καρνάβαλο. Η κάθε βιτρίνα μαγαζιού θα έπρεπε να είναι στολισμένη αποκριάτικα , αλλιώς θα αναγκάζονταν από την δημοτική επιτροπή να πληρώσει πρόστιμο, άμεσο πρόστιμο 20 ευρώ ας πούμε όσο θα κοστίζει και ό άμεσος στολισμός της από την επιτροπή καρναβαλιού του δήμου, ή οποία με αυτά τα χρήματα με το κέρδος ουσιαστικά από τα στολίδια που θα πουλούσε θα βράβευε το καλλίτερο γκρούπ το καλύτερα στολισμένο από μόνο του μαγαζί .
Φανταστείτε λοιπόν μια τσικνοπέμπτη αλλιώτικη από τις άλλες με πολλές εκπλήξεις .
Ένα κερκυραϊκό σκηνικό γεμάτο με εκδηλώσεις ,με κερκυραϊκή φαντασία ,με κανταδόρους ,με εκθέσεις ,με χρώμα και ζωή σε κάθε καντούνι .Εκδηλώσεις για παιδιά με Κλόουν με Σαρλό .Θεατρικά δρώμενα παιδικά αλλά και για μεγάλους με μπόλικη σάτιρα και γιατί όχι συναυλίες και μουσική σε κάθε πλατεία σε κάθε γειτονιά, από νεανικά σύνολα, από μπάντες και μπαντίνες .Πάρτυ χαρούμενα .
Εμπρός λοιπόν ! δεν ξέρω τι με έπιασε, ξέρω όμως πώς μπορεί κάποιος να κάνει το σοβαρό χαρούμενο –αστείο, να νιώσει την πραγματική διασκέδαση.
Πολλά ευχάριστα πράγματα ουσιαστικά δεν θέλουν χρήματα για να οργανωθούν, φέρνουν όμως χρήματα, χαρά και κέφι.
Σε εποχές σκούρες , χειμωνιάτικες, φτωχικές, δύσκολες ας δώσουμε με την φαντασία μας ζωή σε έναν αυθεντικό Κερκυραίο Δήμαρχο Καρνάβαλο έναν Καρνάβαλο που ξεκινώντας ουσιαστικά από το καρναβάλι θα μπορούσε να μας αλλάξει τη ζωή να μας διασκεδάσει και γιατί όχι να τονώσει αισιόδοξα την αγορά και τα οικονομικά. της πόλης μας.

Τηλέμαχος Γαβαλάς

Δεν υπάρχουν σχόλια: