Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2009

Για να μαθαίνουν οι άρχοντες της πόλης !!! { ποδηλατόδρομοι ……}



Πριν λίγα χρόνια άνοιξαν ποδηλατόδρομοι στην Βαρκελώνη. Δίκτυο εκατοντάδων χιλιομέτρων, με προστασία για τους ποδηλάτες, ξεκάθαρες διαγραμμίσεις, συστηματική ενημέρωση όλων των πολιτών και αυστηρή επιτήρηση από την δημοτική αστυνομία. Πριν από ενάμιση χρόνο ακολούθησε το πρόγραμμα κοινοχρήστων ποδηλάτων (προφέρεται μπιθινγκ στα ισπανικά, μπισινγκ στα καταλανικα), παράλληλα με το παρόμοιο πρόγραμμα Velib στο Παρίσι. Οποίος πολίτης θέλει, γράφεται μέλος, πληρώνει μια μικρή συνδρομή και μετά έχει πρόσβαση σε χιλιάδες ποδήλατα σε διάφορα σημεία της πόλης, που τα χρησιμοποιεί έως τον προορισμό του και μετά τα αφήνει για χρήση από άλλα μέλη.
Έτσι δεν χρειάζεται να αγοράσεις ποδήλατο, να ανησυχείς που θα το παρκάρεις (η κλοπή ποδηλατών είναι πληγή σε όλη την Ευρώπη), να το συντηρείς κτλ
Στη Βαρκελώνη, στους πρώτους έξι μήνες το σύστημα είχε ήδη ξεπεράσει τις προβλέψεις.
80.000 άτομα γράφτηκαν μέσω διαδικτύου και έκαναν 1.000.000 διαδρομές. Σήμερα η πόλη έχει 3000 ποδήλατα σε 200 αυτοματοποιημένους σταθμούς. Στο Παρίσι, το πρόγραμμα εφαρμόζεται σε μεγαλύτερη κλίμακα. Υπάρχουν πάνω από 20 χιλιάδες ποδήλατα σε 1450 σταθμούς (ένας χώρος στάθμευσης Velib κάθε 300 μέτρα).

Για να δούμε τί θα δούμε και στην Κέρκυρα ;

Δεν υπάρχουν σχόλια: