Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου 2009

Ποιός εκφράζει; Ποιοί αντιδρούν και πολώνουν !



Αποσπάσματα Ομιλίας του Γιώργου Παπανδρέου , Ζάππειο 5/2/2009

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Πρώτα απ? όλα, θεωρώ ότι έχουμε φθάσει σε μία εκρηκτική κατάσταση πόλωσης, όπου αισθάνεται ο πολίτης ότι ο καθένας είναι για τον εαυτό του, ο σώζων εαυτόν σωθείτο. Αυτή είναι μια διαλυτική για τη χώρα κατάσταση.
Τα προβλήματα πρέπει να λύνονται μέσα από ουσιαστικό σχέδιο, συζήτηση, διάλογο και προοπτική. Η κυβέρνηση έχει φτάσει να προσπαθεί να λύνει τα προβλήματα, δεν τα λύνει βεβαίως, και να αντιμετωπίζει τον κατήφορο των πολιτικών της, με ρουσφετολογικές από τη μία πλευρά διευθετήσεις, ουσιαστικά, σπαταλώντας τα χρήματα του Ελληνικού λαού, υπέρ ειδικών συμφερόντων και ιδιαίτερα ισχυρών συμφερόντων.
Και από την άλλη, αντιμετωπίζοντας κάθε κοινωνικό πρόβλημα με την Αστυνομία. Μα η ίδια η Αστυνομία ζητά να μην είναι εργαλείο επίλυσης κοινωνικών προβλημάτων. Και δεν μπορεί να είναι. Πρέπει να είναι η Αστυνομία κοντά στη γειτονιά, στο πρόβλημα της οικογένειας, στο πρόβλημα της εγκληματικότητας. Δεν αισθάνεται ο Έλληνας σήμερα ότι υπάρχει σιγουριά και ασφάλεια.
Και άρα, λοιπόν, είναι απαραίτητο να μπούμε σε μια λογική ουσιαστικής διευθέτησης των προβλημάτων, με επίκεντρο τον άνθρωπο. Τότε, δεν θα έχουμε ούτε εκρήξεις, ούτε πολώσεις. Θα έχουμε σοβαρές πιθανώς αντιπαραθέσεις επί της ουσίας, αλλά με δημοκρατικό και ειρηνικό τρόπο για να αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα.
Αυτή είναι η στάση μου. Το έχω αποδείξει κι όταν ήμουν υπουργός Παιδείας και είχα να κάνω με πολλές σημαντικές κινητοποιήσεις εκείνη την εποχή. Μέσα από τον διάλογο τα αντιμετώπιζα, κι όχι με τη βία.

Τελικά ποιος εκφράζει την πολιτική του ΠΑΣΟΚ; Ο Πρόεδρος ή οι δήμαρχοι που όπως λένε είναι ακηδεμόνευτοι. Ο Πρόεδρος που ζητάει συζήτηση διάλογο και κοινωνική συναίνεση ,ή όσοι επικαλούνται τον αναγκαστικό χειρισμό και καλούν τα ΜΑΤ σαν εργαλείο επίλυσης των προβλημάτων . Ο πρόεδρος που ζητά διευθέτηση των προβλημάτων με επίκεντρο τον άνθρωπο ή όσοι έχουν διαιρέσει την Κερκυραϊκή κοινωνία και τείνουν να γίνουν οι εχθροί του λαού τον οποίο κλήθηκαν να υπηρετήσουν .

Δεν υπάρχουν σχόλια: