Κυριακή 6 Ιουνίου 2010

Δηλώσεις του Ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ Κρίτωνα Αρσένη με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος


Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος: Να κάνουμε την κρίση ευκαιρία για ένα βιώσιμο μέλλον με προοπτική






“Η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος είναι μια αφορμή για να κάνουμε απολογισμό και μια ευκαιρία να αλλάξουμε πορεία. Μια ευκαιρία για όλους μας να συνειδητοποιήσουμε το πρόβλημα και να δράσουμε συλλογικά πριν είναι πολύ αργά.

Το τελευταίο διάστημα φαίνεται να έχουμε εξαπολύσει έναν πόλεμο εναντίον της Γης. Ο πλανήτης μας αντιμετωπίζει μια άνευ προηγουμένου περιβαλλοντική κρίση που κάνει το μέλλον της βιοποικιλότητας αλλά και της ανθρωπότητας να φαντάζει δυσοίωνο. Μολύνουμε τα νερά και το έδαφος, εξαντλούμε τα ψάρια και τα θαλασσινά, γεμίζουμε την ατμόσφαιρα με επικίνδυνα αέρια και καταστρέφουμε πολύτιμα είδη ζωής. Στις αναπτυσσόμενες χώρες, το 70% των βιομηχανικών λυμάτων απελευθερώνεται ανεπεξέργαστα στο περιβάλλον μολύνοντας πόσιμο ή αρδεύσιμο νερό. Επιπλέον, πάνω από 10.000 είδη ζωής εξαφανίζονται κάθε χρόνο, ενώ το 30% των αλιευτικών αποθεμάτων βρίσκεται εκτός ασφαλών βιολογικών ορίων. Σε 7 μόλις χρόνια χάθηκε περισσότερο από “μια Ελλάδα δέντρα” στον Αμαζόνιο και αν συνεχίσουμε έτσι, το 55% του Αμαζονίου θα έχει χαθεί έως το 2030.




Η Κλιματική Αλλαγή απειλεί τη βιοποικιλότητα και η συνεχόμενη απώλεια βιοποικιλότητας μειώνει τις πιθανότητές μας να αντεπεξέλθουμε στην Κλιματική Αλλαγή. Έξι μήνες μετά την αποτυχία της Κοπεγχάγης και στο μέσο της ενδιάμεσης παγκόσμιας συνδιάσκεψης της Βόννης, κατά κάποιο τρόπο ξεκινάμε από το μηδέν. Αν ως ανθρωπότητα δεν αλλάξουμε άμεσα πορεία έχουμε ελάχιστες πιθανότητες επιβίωσης.




Απαιτείται, τέλος, να αλλάξουμε τα πρότυπα και τις δραστηριότητες μας. Θα πρέπει να μειώσουμε την κατανάλωση προϊόντων μιας χρήσης, να εξοικονομούμε νερό και ενέργεια, να ανακυκλώνουμε, να επαναχρησιμοποιούμε συσκευασίες και υλικά καθώς επίσης να προτιμάμε τρόπους μεταφοράς φιλικούς προς το περιβάλλον όπως το ποδήλατο και το τρένο.




Λόγω της κρίσης το δίλημμα περιβάλλον ή ανάπτυξη θα τεθεί πιο εκβιαστικά από ποτέ. Για να γίνει η κρίση ευκαιρία θα πρέπει να εγκαταλείψουμε την ευκαιριακή ανάπτυξη και να σχεδιάσουμε ολοκληρωμένα το βιώσιμο μέλλον μας με προοπτική”.

Δεν υπάρχουν σχόλια: