Κυριακή 21 Μαρτίου 2010

Έρχεται ο νέος καλικράτης με 370 Δήμους 13 Περιφέρειες με εκλογές, καθώς και με τη θέσπιση 7 γενικών κρατικών Διοικήσεων.

«Καλλικράτης» με 370 δήμους και εκλογές στις 13 περιφέρειες
Και το όνομα αυτού «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ»... Ετσι αποκαλείται από την κυβέρνηση το νέο σχέδιο για τη διοικητική αναδιάρθρωση της χώρας, με το οποίο καθιερώνεται αιρετή Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση Β' βαθμού και περιορίζονται δραστικά (από 1.034 σε λιγότερους των 370) οι δήμοι της χώρας.
Ο αρμόδιος υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, παρουσιάζοντας στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο το σχέδιο «Καλλικράτης» είπε ότι θα αποτελέσει από σήμερα αντικείμενο διαβούλευσης με τα κόμματα, τους φορείς της Αυτοδιοίκησης και τους πολίτες, ώστε να ψηφιστεί τους αμέσως επόμενους μήνες και να ισχύσει στις προσεχείς Αυτοδιοικητικές εκλογές της 14ης Νοεμβρίου 2010.
Οσον αφορά το ακανθώδες πρόβλημα της χωροθέτησης των νέων δήμων, το οποίο αποτελεί και σημείο τριβής, ο κ. Ραγκούσης τόνισε ότι θα ακολουθήσει στη δεύτερη και τελευταία φάση της διαβούλευσης, προσθέτοντας πως «ομοειδείς δήμοι θα αντιμετωπιστούν με ίδια πληθυσμιακά, κοινωνικά, οικονομικά, γεωγραφικά, λειτουργικά και χωροταξικά κριτήρια».
Το κυβερνητικό πρόγραμμα «Καλλικράτης» προβλέπει:
* Τη θεσμοθέτηση Β' βαθμού Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης με 13 αιρετές περιφέρειες (αιρετό περιφερειάρχη και Περιφερειακό Συμβούλιο, με αναλογική εκπροσώπηση συμβούλων ανά νομό).
Και τούτο στη θέση των σημερινών 56 Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, οι οποίες παραμένουν πλέον ως διοικητικές μονάδες δίπλα στην αιρετή περιφέρεια.
* Τον δραστικό περιορισμό των δήμων της χώρας, από 1.034 σε λιγότερους των 370.
* Την κατάργηση του ορίου 42% για την εκλογή δημάρχου από τον α' γύρο των εκλογών και την επαναφορά του 50% +1 (για την εκλογή σε έναν ή δύο γύρους).
* Την κατάργηση 4.000 νομικών προσώπων και δημοτικών επιχειρήσεων (από 6.000 περιορίζονται σε 2.000).
* Τη θέσπιση 7 γενικών κρατικών Διοικήσεων, οι οποίες αντικαθιστούν τις σημερινές 13 κρατικές περιφέρειες.
* Την καθιέρωση Μητροπολιτικής Αυτοδιοίκησης στην Αττική.
* Την καθιέρωση «Συνηγόρου του Δημότη και της Επιχειρήσης» σε κάθε δήμο και περιφέρεια της χώρας.
* Τη σύσταση ειδικής αυτοτελούς υπηρεσίας Εποπτείας των ΟΤΑ και τον προληπτικό έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου σε όλους τους δήμους και τις περιφέρειες (για πάσης φύσεως δαπάνες).
Ο υπουργός Εσωτερικών διαβεβαίωσε ότι το σχέδιο «Καλλικράτης» συνοδεύεται από το αντίστοιχο ανθρώπινο δυναμικό και τους αναγκαίους πόρους. Οπως είπε, το υπουργείο έχει στη διάθεσή του 650 εκατομμύρια ευρώ από το Επιχειρησιακό Σχέδιο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΣΠΑ), τα οποία θα διατεθούν για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση, ενώ πρόσθεσε ότι θα χρηματοδοτηθεί και το κόστος πρόσληψης ειδικού επιστημονικού προσωπικού για τη στελέχωση των ΟΤΑ (τουλάχιστον για 10 χρόνια).
Του ΜΑΚΗ ΣΕΛΑΜΑΖΙΔΗ στην εφημερίδα Ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια: