Τετάρτη 12 Αυγούστου 2009

Πρωτοβουλία κατοίκων Αλεπούς Δήμου Κερκυραίων

Πρωτοβουλία κατοίκων Αλεπούς Δήμου Κερκυραίων
Γογγάκη Κωνσταντίνας, Μάμαλοι, Αλεπού, Κέρκυρα 49100
Μάμαλου Σπυρίδωνος, Μάμαλοι, Αλεπού, Κέρκυρα 49100
Κόττη Αναστασίας, Μάμαλοι, Αλεπού, Κέρκυρα 49100
Γογγάκη Σοφίας, Μάμαλοι, Αλεπού, Κέρκυρα 49100
Μαμάλου Μαγδαληνής, Αλεπού, Κέρκυρα 49100
Κρητικού Σπυρίδωνος, Αλεπού, Κέρκυρα 49100
Αρμένη Ιωάννη, Μάμαλοι, Αλεπού, Κέρκυρα 49100
Κρητικού Σπυριδούλας, Αλεπού, Κέρκυρα 49100
e-mail: kgogaki@hotmail.com
mamaloss@gmail.com ΠΡΟΣ:

1. Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών Δήμου Κερκυραίων και Δημοτικό
Σύμβουλο Δήμου Κερκυραίων Ιωάννη Μάμαλο (κάτοικο Αλεπούς)
2. Πρόεδρο Α. Λάτσα και Μέλη Τοπικού Συμβουλίου Τ.Ο. Αλεπούς (κατοίκους Αλεπούς)
3. Δημοτικό Σύμβουλο Δήμου Κερκυραίων Χρήστο Κότση (κάτοικο Αλεπούς)

ΚΟΙΝ.: 1. Επίτροπο Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Περιβάλλοντος Δήμα
2. Υπουργό Χωροταξίας-Περιβάλλοντος Σουφλιά
3. Ευρωβουλευτή (εκ Κερκύρας) Σ. Ράπτη
4. Νομάρχη Κέρκυρας Σ. Πουλημένο
5. Δήμαρχο Κερκυραίων Σ. Μικάλεφ
6. Δ/ντή Πολεοδομία Νομαρχίας Κέρκυρας Χονδρογιάννη
7. Βουλευτή Κέρκυρας Ν. Δένδια
8. Βουλευτή Κέρκυρας Α. Γκερέκου
9. Βουλευτή Κέρκυρας Χ. Χαραλάμπους
10. Αντινομάρχη Τεχνικών Υπηρεσιών Νομαρχίας Κ. Λέσση
11. Ν.Δ. Κέρκυρας
12. ΠΑΣΟΚ Κέρκυρας
13. ΚΚΕ Κέρκυρας
14. ΣΥΝ-ΣΥΡΙΖΑ Κέρκυρας
15. Εκπρόσωπο ΛΑΟΣ Κέρκυρας
16. Εκπρόσωπο Οικολόγων Πρασινων
17. Τ.Ο. ΠΑΣΟΚ Αλεπούς-Καναλίων
18. Λέσχη Οικολογίας Κέρκυρας
19. Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Κέρκυρας
20. Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Κέρκυρας
21. Ινστιτούτο ΔΔΗΚΕΟΜΑ
22. Πολίτες εν Δράσει
Κέρκυρα 30 Ιουλίου 2009.

Αξιότιμοι Κύριοι,
Στο δημοτικό διαμέρισμα της Αλεπούς του Δήμου Κερκυραίων, επί της εθνικής οδού Κέρκυρας-Πέλεκα, μόλις στο 3ο χλμ. από το κέντρο της πόλης της Κέρκυρας (απέναντι από την Nissan), με αριθμό αδείας 469/2007 και ιδιοκτησίας Σπ. Σπίγγου, ανεγείρεται ένα τεράστιο βιομηχανικό οικοδόμημα, το οποίο τιτλοφορείται «Μονάδα Αποθηκών Ψυγείων Διαχείρισης Αποθεμάτων».
Με την επιστολή αυτή εκφράζουμε τον έντονο προβληματισμό μας για την ανέγερση αυτή. Πώς προέκυψε, ξαφνικά, ένα τέτοιας διαστάσεως έργο, εντός οικισμού, δίπλα και πάνω από τις αυλές και τα σπίτια μας, χωρίς κανείς από εσάς να έχει προβεί στην παραμικρή αντίδραση; Η έγκριση, ωστόσο, της συγκεκριμένης ογκώδους κατασκευής προξενεί στον καθένα αλγεινή εντύπωση, καθώς επιφέρει βαρύτατες αρνητικές επιπτώσεις στο ήδη βεβαρυμμένο περιβάλλον της περιοχής. Υποβαθμίζει την ποιότητα της ζωής, διασαλεύει την ηρεμία των κατοίκων, μεγιστοποιεί το κυκλοφοριακό πρόβλημα, εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους για την ασφάλεια των κατοίκων, ρυπαίνει και μολύνει το περιβάλλον. Η ζωή της περιοχής και το φυσικό τοπίο αλλοτριώνονται, η έννοια της γειτονιάς συνθλίβεται, ενώ μεγάλος αριθμός ελιών, πορτοκαλιών και κυπαρισσιών ισοπεδώνονται. Σε μια εποχή που τα περιβαλλοντικά προβλήματα του νησιού οξύνονται ένας πνεύμονας πρασίνου 4 και πλέον στρεμμάτων στην καρδιά του τοπικού διαμερίσματος Αλεπούς, μιας ιδιαίτερα πυκνοκατοικημένης περιοχής, αφανίζεται, για να ξεφυτρώσει στη θέση του ένα τεράστιο σε όγκο, αισθητικά, περιβαλλοντικά και πολιτιστικά απαράδεκτο κτίσμα.
Ένα τέτοιο κτίσμα-σαν τραγική ειρωνεία ή κωμικό ανέκδοτο-απέναντι ακριβώς από ένα νεοκλασικό κτίριο για την επισκευή του οποίου η Αρχαιολογική Υπηρεσία αρνήθηκε τις εργασίες εάν δεν διατηρούνταν τα αρχιτεκτονικά του στοιχεία! Φαίνεται η φιλοσοφία των αρμοδίων ήταν είτε ‘‘το τερπνόν μετά του ωφελίμου’’ είτε ‘‘πηγαίνοντας προς Αλεπού καμαρώνεις το νεοκλασικό που πρωτοβλέπεις και επιστρέφοντας οικτίρεις τους εμπλεκόμενους για το εξάμβλωμα που στέκεται προκλητικά απέναντι’’, είτε και τα δύο!

Πώς είναι δυνατόν να μην έχει πάρει κανείς από εσάς μέχρι τώρα θέση; Η σιωπηλή ανοχή των αρμόδιων φορέων συντελεί, πάντως, στην πρόκληση ενός οικολογικού, πολιτιστικού και αισθητικού ατοπήματος. Επιπλέον, παραδίδει τους κατοίκους της περιοχής σε μια ανεξέλεγκτη και άναρχη βιομηχανική, αντί για οικιστική, ανάπτυξη, που μόνο προβλήματα μπορεί να προξενήσει. Είναι λυπηρό, μάλιστα, ότι η οικοδόμηση γίνεται την ίδια περίοδο που με τυμπανοκρουσίες παρουσιάστηκε από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κέρκυρας η μελέτη χωροταξικού σχεδιασμού και έγινε σαφής η αναγκαιότητα της χωροθέτησης οχλουσών χρήσεων. Αναρωτιέται κανείς, μήπως στη μελέτη αυτή η Αλεπού χωροθετήθηκε ως η βιομηχανική και βιοτεχνική ζώνη της Κέρκυρας;
Η μελέτη, εξάλλου, αναφερόταν σε περιορισμό ή και κατάργηση της παρόδιας δόμησης. Ποιες είναι, όμως, οι ενέργειές σας προκειμένου, τουλάχιστον, να ελεχθούν και εφαρμοστούν οι περιβαλλοντικοί όροι, να περιοριστεί στο ελάχιστο η όχληση του συγκεκριμένου μεγαθήριου και να μειωθούν οι βλαβερές συνέπειες της χρήσης βαρέος τύπου οχημάτων (νταλικών), των καυσαερίων, των ρύπων και του θορύβου;
Ρωτάμε εάν αληθεύει οτι: 1) η οικοδόμηση του τεράστιου-προκάτ οικοδομήματος επιχορηγήθηκε με χρήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και 2) είναι η πρώτη φορά που επιτρέπεται το είδος κατασκευής αυτής εντός οικισμού; Είναι, δηλαδή, η πρώτη φορά που οι κάτοικοι μιας περιοχής δέχονται την κατασκευή ενός τέτοιου βιομηχανικού θηρίου πάνω στα κεφάλια τους; Εάν είναι έτσι, τότε να θλίβεται κανείς πρέπει για την θλιβερή αυτή πρωτοπορία των Κερκυραίων, γιατί είμαστε άξιοι των συνεπειών των πράξεών μας.
Κατόπιν όλων αυτών ερωτούμε για τις ενέργειές σας και τις απόψεις των αρμόδιων φορέων, προκειμένου να αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του. Η υπόθεση αυτή δεν αφορά μόνο στην υποβάθμιση της Αλεπούς, αλλά συνολικά στο νομό της Κέρκυρας, στην ποιότητα ζωής, τον πολιτισμό, τον τουρισμό και το μέλλον της.

Πρωτοβουλία κατοίκων Αλεπούς Δήμου Κερκυραίων

Δεν υπάρχουν σχόλια: