Παρασκευή 27 Μαρτίου 2009
Η κοινωνία της πληροφορίας –ευκαιρία και τεχνολογικό εργαλείο για την ανάπτυξη του Δήμου μας .
Αυτές τις μέρες οι Δημότες παρακολουθούν εκτεταμένες επεμβάσεις σε όλο το μήκος των αυτοκινητοδρόμων της πόλης μας .Επεμβάσεις που χαρακτηρίζονται από χαμηλού βάθους και μικρού πλάτους ,αλλά πολύ μεγάλου μήκους σκαψίματα .Με φρεάτια σε τακτά διαστήματα .Οι επεμβάσεις αυτές και η εταιρία που έχει αναλάβει το έργο οφείλουμε να πούμε ότι κινείται γρήγορα προγραμματισμένα με την λιγότερη δυνατή ενόχληση για τους δημότες . Τι είναι αυτές οι παρεμβάσεις και σε ποιόν απευθύνονται όμως .
Από τον Ιανουάριο του 2006, τέθηκε σε εφαρμογή στην Ελλάδα μια ολοκληρωμένη Ψηφιακή Στρατηγική για την περίοδο 2006-2013, που αποσκοπεί στην αποδοτικότερη αξιοποίηση των τεχνολογιών πληροφορικής και του Internet σε όλο το εύρος της κοινωνίας και της οικονομίας.
Οι νέες τεχνολογίες που αν και καθυστερημένα εισάγονται στην Ελλάδα θα εμπλουτίσουν τις δυνατότητες εφαρμογών πολιτικής στην τοπική αυτοδιοίκηση μέσω της αξιοποίησης νέων τεχνολογιών προσφέροντας πολλές νέες δυνατότητες όπως : α. Η Βελτίωση της παραγωγικότητας και β. Η Βελτίωση της ποιότητας ζωής .
Οι δήμοι μέσω των νέων τεχνολογιών θα έχουν την δυνατότητα να προβάλλουν τα ιδιαίτερα τοπικά χαρακτηριστικά τους. Με τη χρηματοδότηση από την ευρωπαϊκή ένωση ενός ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος θα μπορούν να δημιουργήσουν δημόσια κέντρα πληροφόρησης που να συνδέονται μεταξύ τους προβάλλοντας τα τοπικά σημεία δημόσιου ενδιαφέροντος .Να συνδέσουν όπου υπάρχουν τις δημοτικές βιβλιοθήκες τα μουσεία και τις πινακοθήκες .Να παρέχουν πληροφορίες προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις μέσω ενός ολοκληρωμένου διαδικτυακού περιβάλλοντος .Να δημιουργήσουν ένα διαδικτυακό δημοτολόγιο συνδεδεμένο γιατί όχι με το εθνικό.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει και τη χρηματοδότηση εξοπλισμού πληροφορικής σε κέντρα προώθησης της απασχόλησης . καθώς και τον εξοπλισμό των Κέντρων Εκπαίδευσης Πολιτών .Παράλληλα με την ολοκλήρωση αυτού του προγράμματος η Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδος (ΚΕΔΚΕ) και το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης σχεδιάζουν μια μεγάλη προσπάθεια για την εξοικείωση περισσοτέρων των 17.500 αιρετών εκπροσώπων της Πρωτοβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης με τις νέες τεχνολογίες πληροφορικής και το Διαδίκτυο
Η κατάρτιση περιλαμβάνει δυο συμπληρωματικές κατευθύνσεις , η πρώτη κατεύθυνση αφορά στην εξοικείωση των αιρετών στη χρήση υπολογιστή και ευρυζωνικού διαδικτύου, η δεύτερη κατεύθυνση αφορά στην καλύτερη αξιοποίηση των πληροφοριακών συστημάτων και ψηφιακών υπηρεσιών που υλοποιούνται στους δήμους, στο πλαίσιο της Ψηφιακής Στρατηγικής
Ο Στόχος της παρέμβασης είναι να ενεργοποιηθεί η κάθε τοπική κοινωνία με τους εκπροσώπους της ,με τις παραγωγικές της δυνάμεις, και με την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών να βρει νέους τρόπους να προβληθεί ,να βρει νέους τρόπους να πληροφορηθεί , να μάθει τι γίνεται σε παγκόσμιο επίπεδο ,να παραδειγματιστεί .και τελικά να βρει νέους τρόπους να αναπτυχθεί.
Ας ελπίσουμε ότι και στην Κέρκυρα όπως σε όλο τον κόσμο οι ταχύτητες και η πληροφορία θα πιάσουν τόπο .Ειδικότερα τώρα ,σε αυτό το περιβάλλον του παγκόσμιου ανταγωνισμού αλλά και της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης .
Τηλέμαχος Γαβαλάς
Δημοτικός σύμβουλος
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου